4 Dec 2022

Z Prešporku do Soľnohradu po stopách svetoznámej tanečnice Fridericy Derra de Moroda

V roku 2022 sme si pripomenuli 8 rokov od vydania našej knihy Von Pressburg nach Salzburg v nemčine, a práve dnes: 4. decembra, sú to už 4 roky, odkedy kniha Z Prešporku do Soľnohradu vyšla na Slovensku. Toto výročie si pripomenieme novo objaveným spojivom medzi našimi mestami Bratislava a Salzburg.



Vľavo hore: Friderica Derra de Moroda na londýnskej fotografii z roku 1913. (Zdroj: Bassano Ltd, NPG x101452, © National Portrait Gallery, London, www.npg.org.uk). Vpravo hore: Prešporský dom rodiny. Vľavo dole: Villa Schmederer v salzburskej štvrti Parsch.

Friderica Derra de Moroda bola svetoznáma tanečnica a tanečná vedkyňa, pochádzajúca z Prešporku, ktorá svoju pozemskú púť ukončila v Mozartovom rodnom meste Salzburgu.

V čase písania našej knihy sme my autori ešte netušili, že táto osobnosť je spojená s dejinami našej vlastnej rodiny prostredníctvom rodinnej vily v oblasti Heiligenbrunn.

Prečítajte si teraz dodatok k našej knihe Z Prešporku do Soľnohradu, ktorý vyšiel ako samostatný článok na webovom magazíne Občianskeho združenia Bratislavské rožky.

Článok si prečítate tu. 

Deutsche Version